ZAR SMO DOŠLI U GODINE KADA TE OMAMI TLAK?

by Thursday, December 28, 2017

DSC_1325

Prošlo je mjesec dana od kada nam se obitelj povećala za jednog člana. Kaotično je, svatko od nas novonastalu situaciju doživljava na svoj način, a najneobičnije ili zapravo očekujuće dramatično je doživljava Luka. Neću vas umarati sada time kako nam noćni život trenutno izgleda, samo ću reći da Luki očigledno dižemo tlak. Stoga, evo jedan kratak osvrt na Hartmann tlakomjer kao jedan od novih gadgeta koji smo nabavili u ovoj godini.

Prva trudnoća mi je prošla bez ikakvih posebnih tegoba. Doduše, bila sam trudna u idealno vrijeme, a rodila u ljeto. Savršeno. Barem je meni bilo.

Druga trudnoća, par godina više, tijelo umornije od nespavanja, tim više kada imaš klinca od dvije i pol godine koji je svega 3 puta odspavao noć u komadu, i još k tome termin poroda taman kada i sezona gripe i onih užasno dosadnih prehlada.

DSC_1431

Između ostalog ono što me mučilo kroz ovu trudnoću, pogotovo sada pred kraj, bio je nizak tlak. Zapravo, pretpostavljala sam da se radi o niskom tlaku, jer sam vrijeme provodila u ležećem položaju tražeći kisika… Problem je bio u tome što nisam doma imala tlakomjer. Kako mi je mama doktorica, pojam tlakomjera i niskog/visokog tlaka sam uvijek vezala uz zreliju dob. A k tome, mama još uvijek koritsti one tlakomjere iz pretprošlog stoljeća, s ručnom pumpicom i satom. Pao bi mi mrak na oči kada bih vidjela da broji i zbraja i izračunava na kraju koliki je tlak.

DSC_1327

Moj prvi susret s tlakom bio je kada sam bila trudna s Lukom. Ali, nisam ja imala problema, već moja jača polovica. Bio je to period kada smo oboje bili jako uznemireni i zabrinuti zašto on ima vrtoglavice. A tada nije imao niti 30 godina. Očekujući bebu, novi posao i sve što nas čeka, činjenica da se on ne osjeća dobro, bio je poprilično uznemirujući. Na kraju je zaključak bio da ima visok tlak i da ga mora svakodnevno kontrolirati. A to zahtjeva i odgovarajući tlakomjer. Kojeg tada nismo imali, a nije nam bio na “wish listi” novi tlakomjer. Stoga smo koristili privremeno onaj od moje mame.

DSC_1326

Kako je vrijeme prolazilo, tako je i njegov visoki tlak. Ali zato se meni pojavila potreba u trudnoći za kontroliranjem istog. I tada je pala odluka da je tlakomjer nešto što nam sada već treba u stanu.

DSC_1427

Kriteriji za kupnju bili su prvenstveno da je potpuno automatski, da je precizan u mjerenju, da je jednostavan za korištenje.

DSC_1335DSC_1339

Hartmann Veroval tlakomjer je ispunio sve naše zahtjeve. Automatski, precizan i jednostavan za korištenje, uz to ima i veliki zaslon, ima sustav svjetlosnih signala za izmjerene vrijednosti, ima memoriju za dvoje korisnika (što je idealno za nas dvoje), tako da “pamti” izmjerene vrijednosti. Neću puno pametovati, jer nisam stručna za to, i upravo zato što nisam stručna sam prezadovoljna izborom tlakomjera. Tlakomjer je vrlo lagan i uz njega dobijete i torbicu u kojoj ga držite.

DSC_1334DSC_1430

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.