NJEGA BEBINE KOŽE

by Tuesday, February 13, 2018

DSC_1589

Koliko smo osjetljive na zdravlje naše djece, mislim da je to uopće nepotrebno naglašavati. Svaka od nas želi svome djetetu pružiti najbolju moguću njegu. Upravo iz tog razloga, La Roche Posay je u suradnji s dr. Pustišek, koja je alfa i omega kada je njega dječje kože u pitanju, organizira MomDermClass u kojem će nekoliko nas, mama blogerica informirati upravo o tom pitanju i atopijskom dermatitisu koji je sve češća pojava kod malih beba. U razgovoru s brojnim mamama, shvatila sam da zapravo ima jako puno i beba i djece, a i odraslih koji se bore upravo s atopijskim dermatitisom.
U ovom postu, dijelim s vama priču moje prijateljice, čiji mlađi sin upravo ima atopijski dermatitis. Kako se ona osjećala i kako se bori s time, podijelila je s nama.

“Prije nego li sam dobila svoje dečke, nisam niti sanjala da je majčinstvo zapravo težak, ali najslađi posao na svijetu. Biti mama znači da su vam dani kratki, a noći duge.

Sa mojim prvim djetetom sve mi je bilo novo, svega me bilo strah, ali sve je nekako teklo glatko kao npr. odvikavanje od pelena ili dude. Mislila sam da će s drugim djetetom biti još lakše, kako zapravo i je, osim što muku mučimo sa atopijskim dermatitisom. Dečke smo kao bebe njegovali isto, ali za I. to nije bilo dovoljno.

Prve promjene poput crvenila kože na obrazima i suhoća kože primjetili smo već jako rano tako da smo sa oko 3 mjeseca starosti bebe prvi puta posjetili dermatologa. Što je I. stariji to se više svrbi, jako je nervozan u večernjim satima i po noći kada mu se svrbež intenzivira. Grozno je kada pronalazite krvave bodiće i krvave plahte iz krevetića od ranica na šakicama i svim otkrivenim dijelovima tijela. Na školi atopije smo puno naučili o toj čestoj, kroničnoj bolesti.

I. je dobio terapiju dermokortikoidima, koju koristimo za teže faze dok se simptomi ne povuku. Nakon toga koristimo kreme s umirujućim učinkom kako bi se koža hidratizirala i balzame koji koži vraćaju lipide i djeluju protiv iritacije i svrbeži. U moru proizvoda koji se nude na tržištu teško je pronaći ono što će pomoći baš vašem djetetu.

U ljetnim mjesecima boravak na Lošinju je spas za I. kožu, no sada u zimskom periodu, kada mu se stanje pogorša to zna biti prava noćna mora pa je intenzivnija njega neophodna.”

Ponukana Nikolininim iskustvom, te u suradnji sa La Roche timom, postavila sam na svom Instagram profilu upit koliko mama se zapravo bori s ovim problemom. Zapanjila sam se kada mi je pretinac bio zatrpan porukama raznih mama koje su očajne jer malo tko je pronašao idealnu terapiju za ovu čestu pojavu.

Iako i ja osobno, a i moj mlađi sin imamo izrazito suhu kožu, naše stanje nije niti približno ozbiljno poput onih koje su mame podijelile samnom, međutim, suha koža i zategnuta koža je vrlo neugodna i nama pomaže La Roche Posay linija za osjetljivu i izrazito suhu kožu.

Kako ispravno njegovati kožu naših malenih te kako se boriti s atopijskim dermatitisom, moći ćete sazati u petak, 16.2.2018. u facebook live-u.

DSC_1594DSC_1591

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.