#momdermclass by La Roche Posay

by Saturday, March 3, 2018

LRP_Grupna-2-8930

Prije par tjedana sam najavila odlazak na edukativni meet up mama blogerica u suradnji s La Roche Posay i dr. Pustišek, gdje smo razgovarale općenito o njezi bebine kože, a i dobile odgovore na brojna pitanja koja ste nam slale.

Unaprijed se ispričavam što nisam uspjela dobiti odgovore na sva pitanja, jer, zaista vas je bilo jako puno, što me zapravo žalosti, jer nisam pojma imala da je dermatitis toliko raširen među djecom, a vidim i među odraslima.

Dok mi je sve još svježe u glavi, što je jako relativno obzirom na minimalan broj sati sna, dvojice malih mezimaca koji traže svoje, posao i muža kojeg ne smijem zaboraviti. Ali, evo, našla sam vremena da vam prenesem barem dio toga što sam naučila na #momdermclassu.

Puno vas je pisalo kako njegujete kožu svojih malenih kamilicom, i nježnim preparatima, ali bez nekakvih pomaka. Zatim koliko često kupati bebe, koje deterdžente koristiti, utječe li prehrana na pojavu dermatitisa, može li se atopisjki dermatitis prenijeti genetski, puno vas ima strah od korištenja kortikosteroida, kako njegovati kožu ljeti i kojim kremama štititi kožu itd. Pa krenimo redom…

LRP-08513

Glede kupanja bebe, i mene je mučilo pitanje koliko često kupati, jer su savjeti sa svih strana frcali, a svi su bili kontradiktorni. Dakle, bebu možete kupati svaki dan, ako to beba voli. Treba izbjegavati pjenušave kupke i zapravo je najbolje kupati sa par kapi ulja. E tu se javilo par mama koje su rekle kako koriste maslinovo ulje pri kupanju, i to svakako ne može odmoći, ali prirodno maslinovo ulje nema mogućnost “raspršivanja” u vodi ravnomjerno, već se stvore dva ili tri masna kruga i to je to. Dječja ulja se rasprše dovoljno, tako da kada bebu vadite iz kadice, to ulje se ravnomjerno rasporedi po koži i vraća izgubljene lipide. Osobno, starijeg sam kupala svaki dan, a sada kad ih imam dvojicu, obojicu kupam svaki drugi dan, naizmjenice, jer to vole i znaju da nakon kupanja slijedi spavanje. Tako sam s obojicom stvorila ritam kojeg se držim vrlo strogo. Kada bebu kupate, pazite da kupanje ne traje duže od 5-10 minuta. Ono što mi je bilo vrlo važna informacija jest da bebe koje nemaju problema s kožom, kupate pri temperaturi vode od 37 stupnjeva, a ako vaša beba ima dermatitis, treba je kupati u hladnijoj vodi  – 35 stupnjeva. Dakle, hladnija voda će ublažiti svrbež i osip.

LRP-9006

Kod njege kože nakon kupanja, svakako mažite bebe. Postoji čitav niz preparata za njegu bebine kože. Važno je da pazite na PH tih kremica koji ne smije biti manji od PH kože naših beba. Uz to je važno obratiti pažnju na to da je na kremama istaknuto da se smiju koristiti od prvog dana života bebe.

LRP-8662

Kada je prehrana u pitanju, ako dijete nije pokazalo reakciju na određene namirnice, može normalno jesti sve. Ako se dogodi reakcija na određene namirnice, tada ih i treba izbjegavati. Znam, nisam vam otkrila toplu vodu, ali o ovoj temi smo vrlo kratko razgovarali jer je bilo masu pitanja na koja je dr. Pustišek odgovarala.

Često ste pisale kako bi dermatitis ublažilo korištenje određene kozmetike, ali kao da se kasnije stvori otpornost na tu kozmetiku, te dermatitis ne prestaje. Odgovor je – treba biti uporan. Čim se prestane koristiti određen preparat, vrati se crvenilo i svrbež. Ali, kožu sklonu dermatitisu stalno i stalno treba mazati i njegovati. Bez prestanka. Isto je važno upitati svog liječnika ili farmaceuta u apoteci KAKO i KADA koristiti određene preparate. Možete uzeti čitavu La Roche Posay liniju za njegu kože i krivo je koristiti, naravno da vam neće u tom slučaju odgovarati, koža će i dalje reagirati. Ako su već nastale ragade, tada ne smijete mazati sa kremama kojima se maže samo crvenilo, jer tada imate otvorenu ranu i to će samo dodatno iziritirati oštećeno područje. Prvo treba umiriti i zacijeliti rane, pa nastaviti sa preparatima za njegu. To morate pitati stručne osobe u ljekarnama ili svojeg doktora.

LRP-8867

Puno mama je pitalo je li atopijski dermatitis genetski prenosiv? Tako je, ako jedan roditelj ima atopijski dermatitis, šanse da će i dijete imati su 50%. Pojavljuje se kod beba najčešće od 3 mjeseca života, i polako se povlači kada dijete uđe u pubertet. Iznimno se zna nastaviti i kasnije.

Kortikosteroidi – shvaćam da vas ima jako puno koji se panično bojite korištenja kortikosteroida. Ali, jedino su oni učinkoviti u borbi s atopijskim dermatitisom. Upravo zato je važno da idete svojem liječniku i da vam propiše iste na način koji će vašem djetetu pomoći. Neki roditelji su nastojali pomoći korištenjem raznih prirodnih krema. To nije preporučljivo, jer kao što sam gore navela, jedino su kortikosteroidi učinkoviti. Doktorica je s nama podijelila i situaciju koja se dogodila kod određenog broja djece čiji su roditelji kupovali prirodne preparate i koji su bili učinkoviti i pomagali u borbi s atopijskim dermatitisom. Do trenutka kada je djeci bilo loše jer su bila otrovana zbog prevelikog unosa kortikosteroida. Osobe koje su prodavale “prirodne kreme” su potajno stavljale i kortikosteroide u te preparate i na taj način “uspješno” pomagale oboljelima od AD. Ali, svi znate da se korištenje “kortića” kako ih zovemo, treba kontrolirati od strane STRUČNIH OSOBA. Zato uvijek budite oprezni s prirodnim i imajte ipak malo više povjerenja u liječnike.

LRP_Grupna-8-8938

Djeca i kućni ljubimci – najveći postotak alergija kod djece je prisutan u gradovima. Prečisto, sve sterilizirano, čuvanje od svega NIJE DOBRO ZA VAŠU DJECU. Kako ćete im stvoriti imunitet ako s ničim nemaju kontakta? Zato je i preporučljivo da imate kućne ljubimce, da ne perete čitav stan s teškim kemikalijama kako bi ubili sve bakterije. Prebrišite s vlažnom maramicom, biti će čisto, a opet ne presterilno.

Ljeto i zaštita – djeca imaju tanku kožu i upijaju sve puno brže nego mi odrasli. Zato dječju kožu ljeti treba mazati gustim slojem zaštitnih krema (opet je naglasak na zaštitnim kremama ZA BEBE, nikako ne one koje koriste i odrasli), i to dok god ima sunca. I u 8 ujutro i u 19 sati. Pri odabiru zaštitnih krema, osim da se radi o kremama za BEBE, važno je da imaju zaštitu i od UVA i UVB zraka. Nošenje bijele majice NIJE ADEKVATNA ZAŠTITA osim ako se ne radi o bijeloj majici kupljenoj u ljekarni koja ima UV faktor. Takve majice možete normalno prati u mašini jer je ona šivana od posebnih niti s UV zaštitom i ne može se uništiti pranjem.

LRP-9023

Glede pranja odjeće – koristite deterdžente koji su namijenjeni za pranje dječje odjeće. Ne koristite omekšivaće. Bolje je odabrati tekući deterdžent, jer se lakše ispire odjeća od njega, praškasti uvijek ostaju u odjeći, pa je u tom slučaju bolje još jednom dodatno uključiti ispiranje odjeće.

To je otprilike to što sam upamtila, bit će još prilika da vam odgovorimo na pitanja, a do tada možete pogledati facebook live i saznati još pokoju informaciju – OVDJE.

 

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.